Yeme İçme Problemleri

Çocuklarda Yeme içme problemleri bebekler anne sütünden ek gıdaya geçtiği andan itibaren başlayabilir. Besinler çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar. Yemek konusunda çocuklarla sık sık çatışmalar yaşanır.

 

Yeme içme davranışları çocuğun duygu durumu, ebeveynlerin yeme içme alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Çocuklarda 1-2 yaş arasında yeme içme problemleri ortaya çıkmaya başlar. Çocuğun kendini çevresine kabul ettirme isteği yemek seçerek olabilir. Çocuk yemek istemez, anne baba gerilir. Bu sanki bir savaş haline gelir. Artık bu sorun her öğünde yaşanır. Çocuklar sağlıklı yiyecekleri red ederken, şekerli karbonhidratlı, asitli yiyeceklere yönelim tüm anne babaları korkuttur. Yeme içme davranışları çocukluktan itibaren kazanılsa da zamanla değişiklik gösterebilir. Çocuğun fiziksel, duygusal gelişimini olumsuz etkileyen sağlıksız beslenme sorunları bireyin başarısını da etkiler.

 

Bebeklik döneminde başlayan yeme içmede seçicilik çocuk 5-6 yaşına geldiğinde daha belirginleşir. Makarna, patates kızartması, kola, pilav, tatlı gibi gıdalarla beslenen çocuklarda sağlıksız beslenmeden kaynaklı aşırı kilo alımı ileride büyük sağlık sorunlarına neden olur.

 

Çocuğun yeme davranışı kendini kabul ettirme veya ilgi isteme mesajı olarak da algılanabilir. Yemekte seçici olan çocuklarda gelişimleri olumsuz yönde etkilenir. Bu yüzden çocuğun hekim tarafından sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Çocuğu sürekli baskı altında tutmak, yeme içme konusunu sürekli gündeme getirmek, arkadaşları ile ilgili sorunları, okul değişimi gibi nedenler de yemek davranışlarını etkiler.

 

Ebeveynlerin en büyük yanlışlarından birisi de yemek üzerinden ödül ceza vermeleridir. Mesela en çok yapılan “Yumurta yersen sana dondurma alacağım” denildiğinde çocuk yemekleri sınıflandırabilir. Bazı yiyecekler ödül olarak algılanırken bazıları ise ceza olacak. O zaman yumurta zihinde hep ceza olarak kalacaktır. Dondurma ise ödül.

 

Çocuğu yemekle ödüllendirmek yerine küçük yaşlardan itibaren yiyeceklerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda bilinçlendirilmesi yeme davranışları konusunda olumlu olacaktır.

 

Çocuğa yemek istemediği şeyleri zorla yedirmek veya sadece istediği yemekleri yedirmek problemin çözümünü zorlaştıracaktır.

 

Çocuklarda yeme içme problemlerinde çocuğun severek yediği yiyeceklerle harmanlayıp yaratıcı menüler hazırlayarak yemediği diğer besinleri tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Yemek davranışları konusunda ebeveynlerin sabırlı olmaları, gerekirse bir uzmandan yardım almaları çocuğun gelişimine olumlu katkı sağlar.