Floortime yaklaşımı

Floortime yaklaşımı çocukların gelişimini desteklemek için ebeveynlerin öğrenerek uyguladıkları yaşadıkları dünyaya çocuklarının gözünden bakabilme yaklaşımıdır. Çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimi sağlamanın en kolay yolu oyundur.

 

Ebeveynlere çocuğun hayatına girmek için oyunu nasıl kullanabileceklerini öğreten bu kavram oyunda çocuğun liderliğinde birlikte oyun oynamak, karşılıklı etkileşimde bulunmak çocuğun gelişiminde büyük rol oynar.

 

Uzmanlara göre karşılıklı etkileşimde bulunmak beyin gelişimde etkilidir. Güven, paylaşma, empati ile çocuğun öğrenmesi oyun içinde kolay olur. Bu konuda yapılan araştırmalarda çocukları ilgi alanlarına göre izleyerek kurulan oyunlarda çocukların liderliğinde onların dünyasına girmek çocuğun gelişiminde problemlerin kolaylıkla aşılabildiğini görülmüştür.

 

Floortime anne babaların çocukları ile doğru ve kolay iletişim kurabilmeleri, sorunları olan çocukların normal yaşamda karşılaşabilecekleri zorlukları aşabilmelerine yardımcı olur.

 

Uzmanlar tarafından koyulan tanı ve teşhis ile tedavide çocuğun motor becerileri, dil becerileri, duyu problemleri belirlenerek bunlara yönelik tedaviler ile çocuğun gelişimi desteklenir. Bu kavramın temeli en iyi öğrenme yöntemi oyun ve çocuğun liderliğine dayanır. Çocuğu izlemek, ona liderlik konusunda izin vermek, onun seçimleri hakkında bizlere oldukça fazla bilgi verir. Bu teknik ile çocuk çok eğlendiği gibi sosyal, motor becerileri ve duygusal becerileri pekişir.

 

Her ortamda uygulanabilen bu yaklaşımda farklı çocuklar, kardeşleri, arkadaşları ile oyunlar geliştirilebilir. Çocukta iletişim becerileri, konuşma ve dil becerileri geliştirilir. Çocuğu günlük aktivitelere katılmasını sağlamak mesela alışverişe birlikte gitmek veya evde birlikte pasta börek yapmak, çiçek sulamak, bitki yetiştirmek onu günlük hayatın içine katılmasını sağlamak çocuğun düşünme anlama kabiliyetini geliştirmeye yardımcı olur.

 

Floortime metodu profesyoneller tarafından yapılan terapi ve eğitimleri kapsayan uygulamalar, düşünme ve problem çözme kavramları geliştirilir. Çocuk; oyunlar ile yaratıcılığı, soyut düşünmeyi anlamayı öğrenir.

 

Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak uzun süre floortime seanslarına katılan otizmli çocuklarda otizm belirtilerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.

 

Empatik Yaklaşım Danışmanlık Merkezimiz özel eğitim için gerekli materyaller, floortime, duyu bütünleme, ergoterapi, fizyoterapi, dil konuşma vs. hizmetleri alanında uzman doktor ve terapistlerimizle yapıyoruz. Merkezimiz alanında tüm ihtiyaçları karşılayabilecek konforlu ve ideal ortamlardan oluşur.