Bobath Terapisi
Bobath Terapisi (nörogelişimsel terapi) bilimsel temellere dayalı fizyoterapi yaklaşımlarında yeni doğan bebeklik döneminden başlayan hareket bozukluklarında, serabral palsili çocuklarda yaygın olarak kullanılan terapi uygulamasıdır.
Dünyada en çok tercih edilen terapi yöntemlerinden olan bu uygulama çocuk ve yetişkinlerin rehabilitasyon süreçlerinde kullanılan etkinliği görülmüş bir fizyoterapidir. Bu uygulama ayrıca motor gelişim geriliğinin tedavisinde ülkemizde yaygın olarak uygulanmaktadır.
Sağlık alanında gelişmeler bobath terapisinin bilimsel olarak geliştirilmesiyle terapiyle çocuğun veya yetişkinlerin yapabileceği aktiviteleri çeşitlendirmek ve çocuğu bu konuda teşvik etmek amaçlanır. Merkezi sinir sistemi, üzerinde çalışılan bu terapi çocuğun fonksiyonel kapasitesinin arttırılması, iletişimi kolaylaştırma, bağımsız olabilmesi için beyinin yeniden yapılandırma özelliğinden yararlanır.
Alanında uzman kişilerce yapılan terapilerde çocuğun yapamadığı oturma, konuşma, yürüme gibi hareketleri neden yapamadığını inceler. Aile ile birlikte uygulanacak metotlarla çocuğun hareketi yapması sağlanır.
Çocukların en iyi öğrenme yeri oyunlardır dedik. Bu terapide de çocuğun aktif katılımı sağlanır. Oyun aktivitesinde çocuğun hareketi yapabilmesi için oyun süreci çocuğu teşvik eder. Aileye çocuğa uygun ev düzenlemelerinin olması gerektiği belirtilmelidir.
Bobath Terapisi 1940’lı yıllarda Berta ve Karel Bobath tarafından tarafından bulunmuş, yıllar içerisinde bilimsel olarak geliştirilerek dünya üzerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu terapi; felçli çocuklar, motor gelişim bozuklukları, skalyoz vs. hastalıklarda uygulanır. Bu teknik elbette ki tamamen hastayı iyileştiremeyebilir lakin diğer terapi yöntemlerine göre daha başarılı olduğu söylenebilir.